21 lutego 2021

Ziemniaki – 5 domowych porad, które warto znać

Ziemniaki są podstawą naszej kuchni, ale nie zawsze tak było. Zostały one przywiezione do Europy z Ameryki Północnej w końcu XVI wieku. Teraz są jedną z najcześciej uprawianych roślin i bardzo często trafią one na nasze stoły w różnych postaciach.

Ziemniaki wbrew swojej powszechnej opinii nie są wcale tuczące. Nie zawierają one wiele kalorii. Na 100 g ziemniaków znajdziemy ok. 70 kcal. Kaloryczne są natomiast dodatki, z którymi je podajemy.

Są również dobrym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Do tego zawierają minerały takie jak żelazo, magnez, potas, cynk czy fosfor.

Dzisiaj jednak nie chcemy mówić o ich właściwościach, a praktycznych trikach, które pomogą nam w wykorzystywaniu ziemniaków w naszej kuchni.

1. Łatwe obieranie zwiędłych ziemniaków

Chcesz, aby obranie ziemniaków, które stały się już zwiędłe i miękkie było łatwiejsze? Wystarczy, że przygotujesz sobie miskę zimnej wody. Następnie włożysz do niej ziemniaki na 30 minut. Do wody możesz również dodać kostek lodu, aby efekt był lepszy.

Po tym czasie odzyskają one jędrność. Dzięki temu dużo łatwiej je obierzesz.

2. Co zrobić, aby tarte ziemniaki nie czerniały

Starłaś ziemniaki na placki ziemniaczane, ale nie chcesz aby zczerniały? Możesz dodać od nich kilka kropel soku z cytryny, ale nie za dużo, aby nie zmienić ich smaku. Dzięki temu ziemniaki, nie będą tak szybko czerniały. Pamiętaj jednak o tym, że nie mogę leżeć zbyt długo.

Drugi sposobem, który często stosowały nasze babcie i mamy jest posypanie startych ziemniaków skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu ograniczamy im kontakt z powietrzem. Wtedy ziemniaki nie czarnieją. Gdy chcemy je już usmażyć wystarczy więc tylko je wymieszać i gotowe.

3. Co zrobić by obrane ziemniaki nie czerniały

Jeśli obrałaś ziemniaki, ale nie zamierzasz ugotować ich od razu to wykorzystaj ten trik. Włóż je do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Dzięki temu ziemniaki nie czernieją tak szybko, ale pamiętaj o tym, że nie mogą one stać w ten sposób zbyt długo.

4. Gotowanie ziemniaków w mikrofalcówce

Zostało Ci mięso z dnia poprzedniego i surówka. Brakuje tylko ziemniaków, aby obiad był gotowy. Nie chce Ci się jednak ich obierać i gotować. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Przydatna będzie kuchenka mikrofalowa. Wystarczy ziemniaka umyć, aby pozbyć się ziemi. Następnie nakłuwamy go wielokrotnie widelcem i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Jeden średniej wielkości ziemniak gotuje się ok. 3 minut na pełnej mocy.

5. Co zrobić gdy ziemniaki kipią?

Ziemniaki podczas gotowania zaczynają kipieć? Istnieje prosty trik, który może rozwiązać ten problem. Wystarczy, że gdy zaczną kipieć dodasz do nich łyżeczkę masła. Zadziała od razu, a ziemniaki zyskają apetyczny maślany posmak.