Babcie zawsze wiedziały najlepiej dlatego warto stosować się do ich rad, które są ponadczasowe :) Dzisiaj kilka rad babuni dotyczących jajek :)
Aby sprawdzić czy jajko jest świeże wkładamy je do kubeczka z zimną wodą. Świeże jajko opadnie na dno, a nieświeże zacznie się unosić.
Aby jajko nie pękało podczas gotowania trzeba wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Do wody możesz też dodać szczyptę soli co ułatwi późniejsze jego obieranie ze skorupki. Jeśli do wody dodasz odrobinę octu to nawet gdy jajko pęknie nie wypłynie z niego białko.
Wystarczy zakręcić jajko na stole. Gdy będzie się kręcić to oznacza, że jest ugotowane. Surowe jajko szybko przestanie się obracać.
Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli na każde jajko dodasz do niej łyżkę mleka.
Białko szybciej się ubije i usztywni jeśli dodamy odrobinę zimnej wody i parę kropli soku z cytryny. Można dodać też szczyptę soli.
Podczas panierowania kotletów do jajka dodaj trochę oliwy z oliwek. Dzięki temu bułka będzie lepiej trzymała się kotleta.