Kilka prostych zasad savoir-vivre może znacznie poprawić Twoje relacje z przyjaciółmi czy współpracownikami. Nie musisz pochłaniać wielu książek i poradników. Nie musisz zawsze i w każdej sytuacji robić wszystkiego „od linijki”. Powinieneś za to darzyć szacunkiem osobę, która stoi przed Tobą. Na szacunek zasługuje każdy, a zasady savoir-vivre mogą nam bardzo pomóc.
Savoir-vivre to najprościej mówiąc zbiór zasad dobrych manier i wychowania. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego i w wolnym tłumaczeniu znaczy „wiedza o życiu”. Nie oznacza to jednak, że zasady savoir-vivre mają swoje korzenie we Francji. Już starożytni Grecy przykładali dużo uwagi do dobrych manier. Organizowali huczne ceremonie i biesiady, a odpowiednie zachowanie i ubiór był niezwykle ważny.
Dzisiaj żyjemy zupełnie inaczej, a wiele ze starych zasad już dawno odeszło w niepamięć. Mimo wszystko wciąż dobre maniery, odpowiednie zachowanie i szacunek do drugiego człowieka jest podstawą budowania relacji międzyludzkich. Jak więc powinniśmy się zachować w różnych sytuacjach?
Można śmiało stwierdzić, że zasady savoir-vivre dotyczące ubioru są znacznie „luźniejsze” niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Mimo wszystko są pewne wydarzenia i okazje, które wymagają od nas konkretnego wyglądu. Niestosownym byłoby łamanie tych zasad, więc warto wiedzieć, jak ubrać się na przyjęcie firmowe, kolację z przyjaciółmi czy pogrzeb.
W ciągu całego naszego życia wielokrotnie będziemy brali udział w uroczystościach nieco bardziej formalnych. Może to być spotkanie służbowe, firmowe przyjęcie czy obiad z klientem. Podczas takich spotkań powinniśmy wyglądać schludnie, czysto, ale też nie wyzywająco. Najlepiej sprawdzi się garnitur w przypadku mężczyzn i biała koszula ze spódnicą w przypadku kobiet.
Zapewne znacznie częściej bierzemy udział w uroczystościach nieco mniej formalnych. Może to być kolacja z przyjaciółmi, urodziny kogoś bliskiego czy zwykłe spotkanie przy winie. Tu oczywiście ubiór może być zdecydowanie mniej elegancki. Możemy sobie pozwolić na nieco więcej ekstrawagancji i luzu. Nie zapominajmy jednak o tym, że ubiór odzwierciedla nas samych. Nasze spodnie, koszula czy buty powinny być zawsze czyste i schludne.
Są też takie okazje, w których ubiór jest nam narzucany. Na pogrzeb powinniśmy wybrać czarny strój i dodatki. Jeśli jesteśmy gościem na ślubie, to nietaktem jest założenie białej sukienki. Oczywiście te zasady często celowo zostają zmieniane przez samych organizatorów, ale jeśli nie dostaliśmy takiej informacji, to powinniśmy się stosować do ogólnie przyjętych norm.
Wiele osób zastanawia się, czy powinniśmy przyjść punktualnie na przyjęcie. Podstawowa zasada savoir-vivre głosi, że nigdy nie należy pojawiać się w domu gospodarzy za wcześnie. Najczęściej będzie to trudna i niekomfortowa sytuacja. Przyjęcia są organizowane na ostatnią chwilę, a pojawienie się gościa zbyt wcześnie może zaburzyć cały plan. Gospodarz będzie czuł, że powinien zająć się gościem, a przecież może mieć jeszcze wiele rzeczy do przygotowania.
Na przyjęciu możemy się wręcz pojawić spóźnieni do 15 minut. To ułatwi gospodarzom witanie gości, ponieważ ich przybycie nieco rozłoży się w czasie. Jeżeli wiemy, że spóźnienie będzie dłuższe, to warto zadzwonić, przeprosić i poinformować, o której uda nam się dojechać. Dzięki temu gospodarze będą wiedzieć, czy warto czekać z głównym daniem.
Jeżeli dostajemy zaproszenie na przyjęcie czy kolację, to warto przynieść ze sobą drobny upominek dla gospodarzy. Taki miły gest nie musi (nawet nie powinien) być zobowiązujący. Wystarczy wino, kwiaty lub czekoladki. Na urodziny powinniśmy przyjść z prezentem i może on być bardziej okazały.
Gospodarz organizujący przyjęcie również powinien pamiętać o kilku ważnych zasadach savoir-vivre. Na spotkanie powinniśmy zaprosić gości z przynajmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem. Każdego z gości powinniśmy przywitać, wskazać miejsce na pozostawienie wierzchniej odzieży oraz obuwia. Następnie zapraszamy gości do pomieszczenia i wskazujemy miejsce przy stole.
Naszym zadaniem jest zadbanie o samopoczucie każdego z gości. To na naszych barkach spoczywa odpowiedzialność za atmosferę, prowadzenie ciekawych dyskusji oraz przygotowanie dań. Na stole nie powinno niczego zabraknąć, ponieważ goście mogą czuć dyskomfort, prosząc o dokładkę czy kolejny kieliszek wina.
Przy stole obowiązuje wiele zasad savoir-vivre. Czego nie powinniśmy robić? Przede wszystkim nie można wstawać od stołu, dopóki wszyscy zgromadzeni nie skończą jeść. Ta zasada powinna być przestrzegana nie tylko w restauracji, ale również na rodzinnym obiedzie. Brakiem szacunku jest również korzystanie z telefonu. Nawet zerkanie na niego co chwilę jest niekulturalne. Najlepiej wyciszyć i zostawić telefon w innym pomieszczeniu.
Co powinniśmy robić? Po skończeniu posiłku warto podziękować, ale nie należy mówić „smacznego”. To zasugeruje, że posiłek mógłby być niesmaczny, a przecież nie o to nam chodzi. W przerwie podczas jedzenia nóż odkładamy na talerzu na godzinie czwartej, a widelec na godzinie ósmej. Po skończonym posiłku nóż i widelec kładziemy na talerzu na godzinie 5:20.