Co zrobić z czerstwych bułek? Nie marnujmy jedzenia!

Kuchnia Data publikacji: 22 listopada 2021

Wiele powodów przemawia za tym, aby nie wyrzucać jedzenia. Tym, który jednak jest dla nas najbardziej odczuwalny jest nasz domowy budżet. Wyrzucając do śmieci żywność tak naprawdę wyrzucamy nasze pieniądze, które moglibyśmy odłożyć i wydać na inne cele. W dobie stale rosnących cen energii, paliwa oraz artykułów spożywczych szczególnie istotne jest to, by zwrócić uwagę na tego typu marnotrawstwo, do którego często dopuszczamy w naszym domu.

Dziś zajmiemy się tematem czerstwych bułek, a właściwie tym, jak można je wykorzystać. Bułeczki, które kupujemy w marketach zazwyczaj są bardzo pyszne, gdy są świeże. Następnego dnia jednak nie smakują już tak dobrze, a kolejnego nadają się tylko do wyrzucenia. Nie ma bowiem żadnej przyjemności w jedzeniu czerstwego pieczywa. Tylko, że można wykorzystać je inaczej i wcale nie trzeba wyrzucać ich do śmieci. W tym artykule podpowiemy Wam, co możecie z nich zrobić.

Pamiętaj, że bułki można mrozić

Warto pamiętać o tym, że pieczywo z powodzeniem można mrozić. Następnie po odmrożeniu będzie nadal pyszne. Warunkiem jest tylko to, aby zamrozić je, gdy jeszcze jest świeże. Dlatego warto ocenić nasze możliwości i jeśli wiemy, że kupiliśmy zbyt dużo bułek, wtedy od razu umieścić je w zamrażalniku. Pamiętaj, że pieczywo mrożymy w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych.

Jak rozmrozić bułki, aby były dobre?

Bułki rozmrozić możemy na dwa sposoby. Możemy wcześniej wyjąć je z zamrażalnika i pozostawić na blacie kuchennym. Smaczniejsze są jednak rozmrożone w piekarniku. Dzięki temu smakują, jak dopiero co wyjęte z pieca. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a następnie przełożyć do niego bułki wprost z lodówki. Po około 15 minutach bułki będą gotowe. W przypadku małych kajzerek będzie to nawet 10 minut, ale w przypadku dużych bułek potrzeby będzie kwadrans.

Bułka tarta z czerstwego pieczywa

Czerstwe bułki wykorzystać możemy do zrobienia bułki tartej. Po co kupować ją w sklepie, skoro bez dodatkowych opłat możemy ją zrobić z produktu, który zamierzaliśmy wyrzucić do kosza. Zrobienie domowej bułki tartej jest bardzo proste.

Pierwszym sposobem jest wykorzystanie zwykłej tarki kuchennej. Wystarczy zetrzeć bułkę na drobnych oczkach, a następnie przesypać do szczelnego pojemnika. Pamiętajcie, że powinna być ona przechowywana w suchym miejscu i szczelnie zamknięta. Dzięki temu zachowa swoją świeżość. Uważajcie również na swoje dłonie, bardzo łatwo jest się skaleczyć.

Drugi sposób to pokrojenie bułki na mniejsze fragmenty, a następnie użycie melaksera lub maszynki do mielenia mięsa. Jeśli posiadasz w swojej kuchni Thermomix, również możesz go wykorzystać. Czerstwe bułki w kawałkach wrzucamy do naczynia miksującego. Ustawiamy obroty na siódemkę i czas na 15 sekund. Nasza bułka tarta będzie gotowa. Jeśli chcemy, aby była jeszcze drobniejsza wystarczy wydłużyć czas o parę sekund.

Pamiętaj, że bułkę tartą możesz zrobić z każdego rodzaju czerstwego pieczywa. Możesz więc wykorzystać do tego również chleb.

Czerstwe bułki do kotletów mielonych

Kotlety mielone będą pyszniejsze jeśli zamiast bułki tartej dodasz do nich bułki namoczone w mleku. Na pół kilograma mięsa wystarczą dwie kajzerki. W sytuacji, gdyby konsystencja mięsa była zbyt rzadka możemy uzupełnić składniki bułką tartą.

Dlatego kilka starych bułek warto pozostawić w ciepłym miejscu do wysuszenia. Gdy staną się już całkowicie suche, wtedy przekładamy je do szczelnego woreczka i w ten sposób przechowujemy. Brak dostępu wilgoci sprawi, że mogą one tak leżeć bardzo długo. Wtedy zawsze możemy po nie sięgnąć podczas robienia kotletów mielonych na obiad.

Zapiekanki

Jeśli bułki są czerstwe, ale nie są jeszcze suche, wtedy świetnie sprawdzą się jako baza do zapiekanek. To pomysł na bardzo fajną kolację na ciepło. Wystarczy je przekroić, a następnie lekko posmarować masełkiem. Ułożyć swoje ulubione składniki np. szynkę, ser i warzywa. Następnie wkładamy je do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi i nasza przekąska jest gotowa. W ten sposób odświeżone bułki smakują świetnie i nie ma konieczności wyrzucania ich.

Tosty francuskie

W naszych rodzinnych domach znane są bardziej jako „chleb w jajku”. Krojąc bułki w plasterki, a następnie maczając je w roztrzepanym jajku i smażąc na patelni możemy zrobić bardzo smaczne danie. Pamiętajcie, aby do roztrzepanego jajka dodać odrobinę mleka. Dzięki temu tosty francuskie będą smaczniejsze.

Tosty francuskie podaje się zarówno na słono, jak i na słodko. Dodatkami do nich może myć cukier puder i owoce. Mogą to być też warzywa, keczup, majonez i inne sosy. Z własnego doświadczenia możemy Wam polecić smażenie ich na maśle klarowanym. Dzięki temu smakują dobrze zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Bułka w mleku

Być może pamiętacie takie danie z dzieciństwa. Jest to po prostu bułka porwana na kawałki, którą następnie zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy cukrem. Danie to kojarzy nam się zazwyczaj z dawnymi latami młodości. Obecnie bardzo rzadko się je przygotowuje. Jest jednak bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które po namoczeniu w mleku znów zyskuje na smaku.

Kluski z czerstwych bułek

Jeśli posiadasz Thermomixa, wtedy możesz wykorzystać przepis na Kluski z czerstwych bułek, który znajdziesz na platformie Cookidoo dla urządzeń TM5 i TM6. Są naprawdę smaczne :) Musicie spróbować!

Podobne artykuły