Żurek z hiszpańskim akcentem

Podróże kulinarne bywają zaskakujące i odkrywcze, ale poszukując nowych smaków i aromatów, czasem można zabłądzić. Trudno określić, gdzie dziś zabieram Was w kulinarną podróż. Jedną nogą jesteśmy w gorącej Hiszpanii, a to za sprawą cudownej kiełbasy chorizo i batatów. Drugą nogą zaś w naszym pięknym kraju, gdzie króluje smaczny i niepowtarzalny żur. Bez względu na to, gdzie jesteśmy zapewniam Was, że będzie ciekawie i smacznie. Jeśli macie trochę odwagi i lubicie poeksperymentować w kuchni, spróbujcie koniecznie żurku z hiszpańskim akcentem. Białą kiełbasę zastąpiłam oryginalnym hiszpańskim chorizo, ziemniaki – batatami, zwykłą cebulę – czerwoną, a majeranek – oregano. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie, które z pewnością Was zaskoczy.

Składniki

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  • 500 ml żuru
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 2 duże bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • chili w proszku
  • pieprz czarny
  • sól
Skomentuj

Żurek z hiszpańskim akcentem