14 października 2021

Zupa z kurczakiem

Zupa aromatyczna z kurczakiem, nie będziesz musiała domowników wołać do stołu.
W chłodne, ponure dni jesieni, częściej niż zwykle mamy ochotę na coś lekkiego, ale i rozgrzewającego. Nie wszyscy lubią zupy i tu się dziwię, bo dania gotowane mają mniej kalorii niż smażone. Polecam zatem idealne pierwsze danie lub pełen obiad. Spróbuj i przekonaj się sam.

4 porcje
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki pietruszki, same listki
  • 1 marchew
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula duża
  • ½ kg fileta z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki lubczyku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 3 szk. wody
  • 2 kostki drobiowe

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam masło w garnku, dodaję drobno pokrojone liście pietruszki, obraną startą na tarce o drobnych oczkach marchew, umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki.
  2. Cebulę obieram, bardzo drobno kroję dodaję do warzyw. Mięso myję ususzam, usuwam błonki i kroję w kostkę.
  3. Mięso przekładam do garnka, wsypuję pieprz, lubczyk sól, zalewam wodą i wrzucam kostki rosołowe. Gotuję 30 minut.
  4. Na koniec zupę zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody i dwie minutki gotuję.
  5. Zupa gotowa, podajemy z pieczywem.
  6. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!