11 października 2021

Zupa z fasolką

Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z fasolką białą z dodatkiem różnych warzyw to doskonała propozycja na zimne, ponure dni jesienne.

4 porcje
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 250 g fasoli białej w puszce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka warzywna
  • 1 szk. wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego Cząbru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie w garnku.
  2. Paprykę, myję osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.
  3. Następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję przecier pomidorowy, kostkę warzywną i podlewam wodą.
  4. Gotuję piętnaście minut i doprawiam cukrem, majerankiem, wsypuję cząber, sól oraz pieprz.
  5. Na koniec wlewam fasolę odlaną z zalewy i jeszcze dziesięć minut gotuję
  6. Gotowe, podajemy z pieczywem
  7. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!