Zupa szczawiowa

DomPelenPomyslow.pl Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami.

Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.

Składniki

Wywar
  1. 4 skrzydełka z kurczaka
  2. 2 litry wody
  3. 1 średnia marchew
  4. 1 korzeń pietruszki
  5. ½ małego selera
  6. ⅓ pora
Pozostałe składniki
  1. 400 g szczawiu ze słoika
  2. 4 łyżki słodkiej śmietanki
  3. szczypta cukru
  4. pieprz czarny
  5. sól
Dodatkowo
  1. 4 jajka
  2. świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
Skomentuj

Zupa szczawiowa