Zupa meksykańska

Pyszna, gęsta, wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca…w sam raz na chłodniejsze, deszczowe dni. A takich dni w Irlandii nie brakuje. Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku. Zjedliśmy na obiad i na kolację, tak nam smakowało. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim stroganowa czy chili con carne.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 1 litr bulionu wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona chili
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Dodatkowo
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • garść nachosów
  • 2 łyżki sera żółtego
Skomentuj

Zupa meksykańska