20 maja 2020

Zupa Magisterska

Pyszne danie jednogarnkowe, warzywa, mięso co nam więcej potrzeba, żeby najeść się do syta.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • Papryczka chili
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 listki laurowe
  • Olej do smażenia
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ kg pieczarek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki maki pszennej
  • Sól
  • Szczypta chili
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew obieramy kroimy w słupki, solimy i zalewamy wodą, gotujemy
  3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
  4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryczki, papryczkę chili oraz obraną i pokrojoną w paski cukinie, solimy
  5. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy kostki rosołowe, łączymy z warzywami, wrzucamy listki laurowe oraz ziele angielskie oraz mięso
  6. Pieczarki kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą
  7. Grzyby po usmażeniu dodajemy do zupy, wlewamy przecier pomidorowy oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, doprawiamy chili, chwilkę gotujemy
  8. Zupa gotowa
  9. Smacznego