Zupa Kung Fu

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-01-23

Przepis dla miłośników zup i dań jednogarnkowych bez konieczności przygotowywania drugiego dania.

60 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 szt. ziemniaków
  • 1 szt. cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szt. marchwi
  • 1 szt. korzenia pietruszki
  • 1/3 główki kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryczki Chili
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję boczek pokrojony w drobną kostkę, mięso pokrojone w kostkę. Mięso doprawiam solą oraz paprykami słodką i ostrą. Smażę około 30 minut.
  2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, kroję w kostkę, kapustę drobno szatkuję. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, solę i gotuję około 20 minut.
  3. Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Do grzybów dodaję oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki czerwone oraz papryczkę chili. Smazę około 10 minut.
  4. Do ugotowanych warzyw przekładam mięso oraz usmażone grzyby z paprykami.
  5. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec wsypuję majeranek, chwilkę gotuję.
  6. Zupa gotowa.
  7. Smacznego.

Podobne artykuły