Przepis dla miłośników zup i dań jednogarnkowych bez konieczności przygotowywania drugiego dania.
60 minut czas przygotowania 8 porcji
Składniki
½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
10 dag boczku wędzonego
5 szt. ziemniaków
1 szt. cebuli
4 ząbki czosnku
1 szt. marchwi
1 szt. korzenia pietruszki
1/3 główki kapusty
25 dag pieczarek
2 szt. papryki czerwonej
1 szt. papryczki Chili
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Olej do smażenia
pieprz
Sól
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję boczek pokrojony w drobną kostkę, mięso pokrojone w kostkę. Mięso doprawiam solą oraz paprykami słodką i ostrą. Smażę około 30 minut.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, kroję w kostkę, kapustę drobno szatkuję. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, solę i gotuję około 20 minut.
Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Do grzybów dodaję oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki czerwone oraz papryczkę chili. Smazę około 10 minut.
Do ugotowanych warzyw przekładam mięso oraz usmażone grzyby z paprykami.
Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec wsypuję majeranek, chwilkę gotuję.