15 stycznia 2021

Zupa Króla Artura

Rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne dni z dodatkiem mięsa oraz aromatyczną przyprawa curry.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ kg ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany 12 %
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami.
  3. Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju, do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby oraz w paseczki papryki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Łączymy z ziemniakami i mięsem.
  4. Następnie dodajemy groszek odlany z zalewy i chwilkę gotujemy.
  5. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
  6. Zupa gotowa.
  7. Smacznego