8 stycznia 2021

Zupa Kisz Masz

Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam.

10 porcji
60 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Papryka ostra

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
  2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków.
  3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem.
  4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy.
  5. Smacznego