Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę

Zupa jarzynowa to jeden z tych tradycyjnych polskich specjałów, których raczej nie doceniamy. A niesłusznie, gdyż taka zupa jest przepyszna i zdrowa, a do tego łatwa w przygotowaniu. Idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje mi podana z chrupiącymi kajzerkami.

Składniki

Bulion:

  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 3 ząbki czosnku (nieobrane)
  • cebula
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól
  • zielenina: natka pietruszki, koper, liście selera, natka marchewki, liście pora (to, co macie pod ręką w zależności od pory roku)
  • 2 l wody

Zupa:

  • pół kalafiora
  • 2 marchewki (te z bulionu)
  • 5 średnich ziemniaków
  • szklanka fasolki szparagowej zielonej
  • szklanka groszku
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
Skomentuj

Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę