Zupa grzybowa z łazankami – bardzo szybka i prosta w przygotowaniu

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-02-08

Zupa grzybowa z łazankami – bardzo szybka i prosta w przygotowaniu :)

Składniki:

  • suszone prawdziwki – 40g
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
  • 1 średnia pietruszka
  • pół selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ziele angielskie – 2x
  • pieprz ziarnisty – kilka kulek
  • liść laurowy – x3
  • gałka muszkatołowa mielona, mielony imbir, świeżo zmielona sól – do smaku
  • śmietana 30% – 100/150ml (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i pół szklanki zimnej wody (opcjonalnie – jeśli lubimy gęstą zupę)
  • pół opakowania makaronu typu łazanki (u nas Polmak)
  • posiekana natka pietruszki – garść (do dekoracji)

Przygotowanie:

Całą pracę rozpoczynamy od namoczenia grzybów – grzyby umieszczamy w misce – zalewamy zimną wodą aż do ich całkowitego przykrycia i dociskamy np. talerzykiem, aby szybciej nasiąknęły wodą. Kolejno przypalamy cebulę – cebulę kroimy na pół, kładziemy na palniku gazowym i zarumieniamy aż do uzyskania czarnego koloru na powierzchni, zdejmujemy z palnika na bok, gdy ostygnie siekamy na bardzo drobno. W czajniku zagotowujemy wrzątek (ok.700ml). Reszta na blogu.

Podobne artykuły