Zupa grzybowa z łazankami – bardzo szybka i prosta w przygotowaniu :)
Składniki:
- suszone prawdziwki – 40g
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
- 1 średnia pietruszka
- pół selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ziele angielskie – 2x
- pieprz ziarnisty – kilka kulek
- liść laurowy – x3
- gałka muszkatołowa mielona, mielony imbir, świeżo zmielona sól – do smaku
- śmietana 30% – 100/150ml (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej i pół szklanki zimnej wody (opcjonalnie – jeśli lubimy gęstą zupę)
- pół opakowania makaronu typu łazanki (u nas Polmak)
- posiekana natka pietruszki – garść (do dekoracji)
Przygotowanie:
Całą pracę rozpoczynamy od namoczenia grzybów – grzyby umieszczamy w misce – zalewamy zimną wodą aż do ich całkowitego przykrycia i dociskamy np. talerzykiem, aby szybciej nasiąknęły wodą. Kolejno przypalamy cebulę – cebulę kroimy na pół, kładziemy na palniku gazowym i zarumieniamy aż do uzyskania czarnego koloru na powierzchni, zdejmujemy z palnika na bok, gdy ostygnie siekamy na bardzo drobno. W czajniku zagotowujemy wrzątek (ok.700ml). Reszta na blogu.