Zupa gołąbkowa

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-11-23

Gołąbki – potrawa, która ma zapewne wielu wielbicieli i ja zdecydowanie należę do tego grona. Danie jednak jest czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy, więc nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Alternatywą dla gołąbków może być zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Zapraszam Was na swoją wersję tej potrawy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, sycąca i zaskakująco pyszna. Smak gołąbków oczywiście został zachowany, jedynie tekstura dania znacznie się zmieniła. Zupa idealna na jesienno-zimowe chłody.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2½ litra bulionu warzywnego
  • ½ główki włoskiej kapusty
  • 100 g ryżu paraboiled
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • natka pietruszki

Podobne artykuły