Zupa buraczkowa

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 4 duże buraki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ½ pora
  • ¼ korzenia selera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól
Skomentuj

Zupa buraczkowa