Złote mleko to starożytny napój wykonany z kurkumy i mleka. Jest genialnym składnikiem codziennej diety poprawiający stan naszego zdrowia.
O kurkumie pisaliśmy niejednokrotnie. Znana jest jako „przyprawa życia” i ma swoje korzenie w Indiach. Jest środkiem przeciwbólowym oraz silnym przeciwutleniaczem. Działą również przeciwzapalnie i ma działanie bakteriobójcze. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór i oczyszcza krew oraz wzmacnia naszą odporność. Poprawia również pracę mózgu. To tak w pigułce – czyż jej właściwości nie są wspaniałe? Oczywiście to nie jedyny składnik i pozostałe też mają wartościowe dla zdrowia działania. Weźmy się zatem za przygotowanie.
W rondelku podgrzewamy pół szklanki wody i kurkumy stale mieszając. Następnie dodaj zmielony pieprz i mieszaj gotując przez 8 minut na jednolitą pastę. Jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę wody. Po 8 minutach dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (dzięki temu kurkuma lepiej wchłonie się w organizmie). Odstawiamy do ostygnięcia. Z tego powstaje pasta, która wystarczy nam na więcej razy, będzie ona bazą naszego złotego mleka.
Teraz podgrzewamy mleko kokosowe (może też być zwykłe) i dodajemy 1/4 łyżeczki naszej pasty z kurkumy. Następnie łyżeczkę syropu z agawy i możemy wypić.