Jak zrobić sos barbecue

Sos barbecue czyli w skrócie sos BBQ. Jak go zrobić i dlaczego jest taki dobry? To jeden z moich ulubionych sosów do grilla. Chociaż tak naprawdę stosuję go do wielu rodzajów mięs i to przygotowanych na różne sposoby. Robię tak bo po prostu uwielbiam sos BBQ i jego wyjątkowy smak :)

Sos barbecue zgodnie z tradycją podaje się do wieprzowiny, żeberek wołowych i kurczaka. Oczywiście każdy zrobi tak jak uważa i zastosuje go wedle swoich indywidualnych gustów kulinarnych. Ja gdy lubię jakiś sos używam go często i do różnych potraw.

Sos barbecue jest bardzo ciekawy, można w nim łączyć kwaśne, słodkie i pikantne składniki. Może również oczywiście zawierać tylko jeden z nich. Dzisiaj przedstawię Wam wersję, którą ja najbardziej lubię czyli bardziej na ostro. Każdy przepis na sos BBQ, który znajdziecie może być inny dlatego, że istnieje wiele wariantów tego sosu i można go modyfikować do swoich potrzeb. Składnikami bazowymi jest przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier.

Czy wiecie, że sos ten powstał już w XVII wieku w amerykańskich koloniach? Sos musztardowy to nic innego jak ewolucja sosu BBQ. Od 1926 roku stał się produktem, który zaczęto sprzedawać jako gotowy, w 1948 roku jeszcze bardzie rozpowszechnił go Heinz wprowadzając na amerykański rynek i od tego czasu jest praktycznie kultowy.

Przepis na sos barbecue

  • 12 łyżek octu balsamicznego
  • 8 łyżek musztardy miodowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu (skoro jest miód nie dodajemy już cukru)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • dla fanów polecam też spróbować wersję z procentami i dodać 2 łyżki whisky (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebulka

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem
  2. Dodajemy do niej koncentrat, dobrze mieszamy i dodajemy resztę składników
  3. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje
  4. Powinno to zająć maksymalnie kwadrans
Skomentuj

Jak zrobić sos barbecue