Zrób z winiacza pyszny WERMUT!

DIY Data publikacji: 21 kwietnia 2016

Witajcie w kolejnym odcinku BUTELKA TV!

Dzisiaj pokaże Wam jak w łatwy sposób z gotowego czerwonego wina możecie zrobić pyszny wermut. Do przygotowania 10-15 litrów wermutu, będziemy potrzebowali

  • 200 ml wódki
  • czerwone wino – najlepiej słodkie wino gronowe, jeżynowe, aroniowo-jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe lub jagodowe
  • oraz zestaw ziół

Możemy kupić gotowa mieszankę ziołową, lub skompletować swoją według uznania, np. z takich ziół jak:

  • piołun rzymski,
  • krwawnik,
  • cynamon,
  • mięta,
  • tatarak,
  • dzięgiel,
  • waleriana,
  • turówka,
  • macierzanka,
  • kwiat lipy,
  • brzoza,
  • kolendra,
  • imbir,
  • goździki,
  • irys
  • gałka muszkatołowa.

Do słoika wlewamy 200 ml wódki. Wsypujemy zioła. Zakręcamy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy zioła.

Otrzymaną esencję dodajemy do wina porcjami, tak aby uzyskać odpowiadający nam stopień aromatyzacji. Wermut możemy wzmocnić lekko spirytusem lub dosłodzić syropem cukrowym.

Życzę wszystkim smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku butelkowych porad i przepisów :)

Jeżeli podobał Ci się film to proszę o łąkę w górę. Jeżeli chcesz zobaczyć więcej przepisów, zapraszam do subskrybowania naszego kanału.

Podobne artykuły