11 września 2020

Zorza wiśniowa

Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową.

Forma 33 cm x 24 cm

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki żółte

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł
  • 3 batony Grześki

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę. Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 °
  2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
  3. Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto.
  4. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
  5. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.