13 października 2020

Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Dużo ludzi nie lubi podrobów, szkoda, bo żołądki z indyka można przygotować na wiele sposobów i są naprawdę dobre.

Składniki

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka Vegety
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • ½ szk śmietany 18%
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Żołądki kroimy i usuwamy błonki, myjemy, zalewamy wodą i 15 minut obgotowujemy. Następnie odlewamy, ponownie zalewamy wodą i z dodatkiem Vegety gotujemy do miękkości.
  2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  4. Pieczarki łączymy z żołądkami.
  5. Mąkę rozrabiamy z chrzanem, musztardą oraz śmietaną i zagęszczamy sos.
  6. Danie gotowe, podajemy z ziemniakami.