Sól kuchenna to coś co każdy z nas ma w domu. Ma ona jednak wiele praktycznych zastosowań oprócz oczywistego – doprawiania posiłków. Przyda się nie tylko w czyszczeniu, co już pewnie wiecie, ale też w paru innych rzeczach, które myślimy, że Was zaskoczą.
Sól to świetna gaśnica. Przydaje się, gdy zacznie Wam się palić tłuszcz na patelni lub cokolwiek innego. Wystarczy posypać ogień solą, to proste :)
Każdemu komu jajko rozbiło się na podłodze wie jak ciężko jest je zebrać. Dużo łatwiej będzie jeśli posypiecie je solą, która zaabsorbuje wilgoć. Odczekajcie parę minut i zbierzcie jajko za pomocą zmiotki.
Jeśli odpływ w zlewie kuchennym przytka się i woda słabo ścieka (co zdarza się ciężko) to zamiast drogich udrażniaczy możesz użyć soli wymieszanej z sodą oczyszczoną w proporcji 1:1. Wystarczy wyspać ją wsypać i zalać szklanką octu. Jeśli szukasz taniego środka, to możesz kupić jeszcze sodę kaustyczną, ale uważaj przy korzystaniu z niej.
Połóż na deskę papier do pieczenia i wysyp na niego sól. Następnie wyprasuj sól na najwyższej temperaturze. Ten prosty trik sprawi, że stopa żelazka będzie jak nowa.