Zobacz dlaczego warto jeść suszone śliwki dwa razy w tygodniu!

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-08-15

Suszone śliwki posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Chcielibyśmy powiedzieć Wam dlaczego warto je jeść dwa razy w tygodniu i jakie korzyści dla Waszego organizmu może to przynieść. Suszone śliwki to bardzo dobre źródło błonnika oraz witamin C, A, E oraz z grupy B. Mają również działanie antyoksydacyjne, a to oznacza, że działają przeciwnowotworowo. Posiadają również minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor czy potas.

Dietetycy podczas diety raczej zalecają by nie jeść suszonych owoców, to dlatego, że zawierają sporo kalorii, 240 kcal w 100 g produktu. Posiadają za to niski indeks glikemiczny oraz  dużo cennych dla zdrowia właściwości, z których po prostu warto korzystać.

Dla kogoś kto ma problemy z trawieniem i zaparciami będą zbawieniem ponieważ właśnie takie problemy skutecznie rozwiązują. Oprócz tego chronią nasze jelita zmniejszając ryzyko choroby raka jelit.

Nie bez znaczenia jest to, że suszone śliwki wpływają dobrze na nasz układ nerwowy co pomaga nam poprawić nastrój i zmniejszyć stres, który każdemu nas w dzisiejszym świecie towarzyszy. Również zawarte w niej witaminy z grupy B znane są z poprawy kondycji psychicznej.

Właściwości zdrowotne suszonych śliwek

  1. Regulują trawienie
  2. Regulują ciśnienie
  3. Neutralizują wolne rodniki
  4. Posiadają niski indeks glikemiczny
  5. Zapobiegają zaparciom
  6. Są źródłem witamin i minerałów w diecie
  7. Mają właściwości przeciwzapalne
  8. Zmniejszają ryzyko złamań kości i osteoporozy

Aby korzystać z dobrych właściwości suszonych śliwek wystarczy zjeść porcję dwa razy w tygodniu. Porcja to tyle ile mieści się w naszej dłoni. Pytanie w jakiej postaci najlepiej je jeść? Tak naprawdę w każdej. Możecie jeść je bez niczego jako przekąskę, tak również są bardzo smaczne. Możecie dodać je do ciasta czy owsianki, którą przygotowujecie na śniadanie. Będzie też świetnym składnikiem koktajlu czy deseru. Poniżej mamy dla Was kilka fajnych przepisów, w których suszone śliwki możecie wykorzystać.

Koktajl z suszonymi śliwkami

Składniki

  • 100g suszonych śliwek
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

Śliwki moczymy we wrzątku przez godzinę. Następnie przekładamy je do blendera, dodajemy resztę składników, a następnie wszystko blendujemy na jednolity koktajl. Możemy nawet użyć wody po suszonych śliwkach, zawiera ona też cenne dla zdrowia właściwości i poprawia na trawienie.

Przepisy z suszonymi śliwkami

  1. Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
  2. Ekspresowa owsianka w 5 minut na śniadanie!
  3. Roladki z karkówki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
  4. Schab z śliwką
  5. Pieczone roladki drobiowe z suszonymi śliwkami

Jak zrobić suszone śliwki

Mamy dla Was także przepis na suszone śliwki. Dzięki niemu możecie zrobić suszone śliwki samodzielnie ze swoich własnych świeżych śliwek. Jest to bardzo proste. Zaczynamy od umycia ich w gorącej wodzie aby pozbyć się z nich białego nalotu, który widzimy na skórce. Możemy również usunąć pestki.

Jeśli suszymy śliwki w piekarniku układamy je na kratce aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Rozgrzewamy go do 60 stopni Celsjusza i pozostawiamy drzwiczki uchylone tak jak podczas suszenia grzybów. Proces suszenia może potrwać do 24h bo są to owoce zawierające sporo wody. Gdy woda w całości odparuje śliwki będą gotowe.

Drugim sposobem jest użycie suszarki do owoców na prąd. Śliwki również myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Wywijamy ją do góry nogami, tak by skórka była w środku, a miąższ na zewnątrz i ustawiamy je skórką do dołu. Suszymy ok. 8h. Gdy nie będą jeszcze gotowe czas wydłużamy.

Podobne artykuły