Przed zjedzeniem jajka zwróć uwagę na kolor żółtka

Kuchnia Porady Data publikacji: 09 listopada 2016
fot. letsgo.in.u

fot. letsgo.in.u

Zanim zjesz jajko zwróć uwagę na kolor żółtka. Czy kiedykolwiek się nad tym zastanawiałaś? Okazuje się, że ma ono bardzo duże znaczenie.

Naukowcy odkryli i to już 100 lat temu, że kolor żółtka określa ilość karotenoidów. Są przeciwutleniaczami, które pomagają w tworzeniu witaminy A poprawiającej np. stan naszych kości. W związku z tym im bogatszy kolor naszego żółtka tym więcej dobrych dla naszego organizmu składników odżywczych. 

egg-1460404_960_720

Kolor żółtka uwarunkowany jest dietą kury, która to jajko zniosła. Im jest ona lepsza i bogata w ziarno, a nie sztuczne dodatki to kolor będzie tym bardziej żółty. Jeśli kura karmiona jest kukurydzą, roślinami czy owadami to wtedy żółtko będzie przybierało coraz ciemniejszy pomarańczowy kolor.

Skala kolorów określająca jakość jajka

 

Konkluzja jest bardzo prosta. Lepiej spożywać jajka, których żółtko jest żółte, a nie pomarańczowe. Jeśli takie będziemy wybierać będziemy odżywiać się zdrowiej i dostarczań naszego organizmowi więcej substancji odżywczych dobrych dla niego.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-health/before-eating-eggs-pay-attention-to-the-color-of-the-yolk-258410/

Podobne artykuły