Zanim zjesz jajko zwróć uwagę na kolor żółtka. Czy kiedykolwiek się nad tym zastanawiałaś? Okazuje się, że ma ono bardzo duże znaczenie.
Naukowcy odkryli i to już 100 lat temu, że kolor żółtka określa ilość karotenoidów. Są przeciwutleniaczami, które pomagają w tworzeniu witaminy A poprawiającej np. stan naszych kości. W związku z tym im bogatszy kolor naszego żółtka tym więcej dobrych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Kolor żółtka uwarunkowany jest dietą kury, która to jajko zniosła. Im jest ona lepsza i bogata w ziarno, a nie sztuczne dodatki to kolor będzie tym bardziej żółty. Jeśli kura karmiona jest kukurydzą, roślinami czy owadami to wtedy żółtko będzie przybierało coraz ciemniejszy pomarańczowy kolor.
Konkluzja jest bardzo prosta. Lepiej spożywać jajka, których żółtko jest żółte, a nie pomarańczowe. Jeśli takie będziemy wybierać będziemy odżywiać się zdrowiej i dostarczań naszego organizmowi więcej substancji odżywczych dobrych dla niego.