Szukacie pomysłu na aromatyczny dodatek do obiadu? Ziemniaki z cytryną i rozmarynem mają naprawdę niesamowity smak i z pewnością domownicy poproszą o dokładkę, gdy je dla nich przygotujesz.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 szklanki soku z cytryny
1 szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, a następnie umyj i potnij w mniejsze kawałki.
Przełóż je do dużej miski, a następnie dodaj roztopione masło, oliwę, rozmaryn, sól, pieprz, sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.
Następnie przełóż ziemniaki na blachę i włóż do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 260 stopni Celsjusza. Piecz je przez pół godziny, a w połowie czasu obróć na drugą stronę.
Po tym czasie na blachę wlej bulion i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.