Ziemniaki faszerowane serem

Przepis na ziemniaki faszerowane serem to pomysł na obiad dla tych, którym znudziły się zwykłe ziemniaki. Jest to również bardzo dobra propozycja dla wegetarian. Ziemniaki takie można też wzbogacać dodatkami. Jeśli jesteście fanami mięsa dodatkowo świetnie sprawdzi się w tej roli boczek czy szynka. Możecie dodać świeży koperek, szczypiorek lub inne zioła. Tak naprawdę pomysłów na dodatki do tych ziemniaczków jest tyle co osób wykonujących ten przepis. Ważne jednak jest to, że jest on bardzo prosty, a zarazem pozwala zaskoczyć wszystkich czymś nowym, czego do obiadu jeszcze nie jedli. Bo o ile pure ziemniaczane czy ziemniaki w innych formach jedli już wszyscy, to takie przepisy są naprawdę rzadkością w naszych domach. Być może dlatego, że wydaje się nam, że jest to przepis czasochłonny w przygotowaniu. Czyż nie szybciej jest ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i polać masełkiem?

Tylko z pozoru. W tym przepisie ziemniaków nie musimy obierać i to już sprawia, że są szybsze w przygotowaniu. Wystarczy je ugotować w mundurkach, potem nafaszerować i upiec jeszcze przez 15 minut. To naprawdę niewiele roboty jak na efekt, który możemy uzyskać. Tym bardziej, że nie zajmuje to wiele więcej czasu niż przygotowanie zwykłych ziemniaków na obiad jak zwykle to robimy.

Składniki

  • kilka sporych ziemniaków
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera żółtego w wiórkach
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Przygotowanie tego dania zaczynamy od umycia ziemniaków i ugotowania ich w mundurkach. Gdy ziemniaki będą miękkie w środku wyjmujemy je i czekamy, aż ostygną. Gdy ziemniaki będzie można już swobodnie wziąć w ręce przekrawamy je na pół.

Przygotuj sobie miseczkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ z ziemniaków, ale pozostaw tak 0.5 cm grubości na skórce aby ziemniaki trzymały się w całości. Miąższ przełóż do miski, dodaj do niego sera feta, pieprzu, soli, wyciśnięty ząbek czosnku i połowę posiekanego szczypiorku.

Teraz wymieszaj farsz i umieść go ponownie w ziemniakach. Ziemniaki wyłóż na blachę obok siebie, a następnie posyp je tartym serem. Wkładamy je teraz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Na koniec dekorujemy jeszcze resztą posiekanego szczypiorku i gotowe :) Smacznego!

 

Skomentuj

Ziemniaki faszerowane serem