13 października 2020

Ziemniaczki Prezesa

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.

Składniki

  • 14 ziemniaków
  • 1 opak. sosu pieczarkowego w proszku
  • 1 cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • Olej do smażenia
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
  3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°
  4. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
  5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.
  6. W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.
  7. Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.
  8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.
  9. Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.
  10. Ziemniaki gotowe.