Zielona zupa z pieczoną gęsią

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2014-10-26 / Aktualizacja: 2023-03-18

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).
Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.

Składniki

  • 125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,
  • 1 l bulionu,
  • 450 g mrożonego groszku,
  • 4 liście zielonego jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 serka mascarpone,
  • 600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),
  • 1/2 pikantnej papryczki,
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/3 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.

Podobne artykuły