Żeberka w keczupie

Przepis na żeberka duszone w keczupie zdecydowanie powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego fana żeberek. Są one po prostu doskonałe. Rozpływają się w ustach. Mięso jest mięciutkie, a smak po prostu powala. Bardzo lubię dania tego typu.

Genialne w tym przepisie jest też to, że jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Oczywiście będziemy musieli poczekać, aż żeberka uduszą się w keczupie. Same jednak czynności poprzedzające gotowanie nie są ani skomplikowane, ani pracochłonne. W zamian za to zyskamy bardzo dobre danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w amerykańskim stylu.

Składniki

  • 2 paski żeberek
  • 3 łyżki przyprawy do grilla
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml keczupu
  • 50 ml sosu BBQ
  • 250 ml wody
  • sezam
  • rozmaryn suszony

Jeśli nie macie sosu BBQ to użyjcie po prostu szklanki keczupu, ale jeśli macie go to polecam go dodać bo dzięki temu, żeberka będą smaczniejsze.

Przygotowanie

Przygotowanie zaczynamy od umycia i osuszenia żeberek papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy je na paski. Każdy z pasków posypujemy przyprawą do grilla.

Przygotuj sobie teraz garnek, na którym będziesz dusić żeberka. Podgrzej w niej oliwę, a następnie podsmaż żeberka tak by zrobiły się rumiany.

Wtedy dodaj wodę, keczup i sos BBQ. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez dwie godziny. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody dolej. Ja dolewam gorącej z czajnika by temperatura duszenia żeberek nie spadała przez dodanie zimnej wody.

Po uduszeniu żeberka na talerzu posypujemy jeszcze sezamem i suszonym rozmarynem. Gotowe. Życzę Wam smacznego!