Dzisiaj ma dla Was przepis na pyszne żeberka po amerykańsku pieczone w piekarniku. Jestem wielkim fanem żeberek, lubię je pod każdą postacią. Dlatego też często goszczą na moim stole i stale wypróbowuję nowe przepisy, które uda mi się znaleźć w Internecie. Tym razem zrobimy je w miodowo-keczupowej glazurze. Naprawdę będą smaczne :)
Pasek żeberek umyj, a następnie przekrój na pół. Przygotuj pojemnik, w którym będzie można je zmieścić i przystąp do zrobienia marynaty. Ja zawsze ją robię w słoiku bo w ten sposób najłatwiej ją dokładnie wymieszać.
Do słoika dodaj wszystkie pozostałe składniki, a następnie zakręć słoik i wymieszaj wszystko mocno nim wstrząsając. Gdy marynata jest gotowa nacieramy nią żeberka, wkładamy do pojemnika i zalewamy pozostała marynatą. Wkładamy je do lodówki na 2-3 godziny, aby żeberka przeszły marynatą.
Po tym czasie możemy przystąpić do pieczenia. Żeberka wyjmij z piekarnika i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po tym czasie obróć je na drugą stronę, posmaruj pozostałością marynaty w pudełku i piecz jeszcze przez pół godziny.