Zdrowotne właściwości kalafiora, które musisz znać

Zdrowie Data publikacji: 27 września 2016 / Aktualizacja: 2016-10-29

Kalafior uznawane jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest pełen antyoksydantów, które mogą ustrzec nas przed rakiem, chorobami serca czy otyłością. Jednak to nie wszystko. Warto zatem poznać najważniejsze zdrowotne właściwości kalafiora.

cauliflower-318152_960_720

  1. Kalafior jest bogaty w witaminy
  2. Potrafi zatrzymywać stany zapalne
  3. Zmniejsza ryzyko chorób nowtoworych

1. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Wiele badań wykazuje zależność związaną między spożywaniem kalafiora, a rakiem. Udowodniono, że niektóre pokarmy mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Wśród nich jest nasz kalafior. Może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych oraz rozwojowi nowych. Najskuteczniej działa w zapobieganiu raka piersi, jelita grubego, wątroby, płuc oraz żołądka.

2. Zatrzymuje stany zapalne

Zapalenia to częsta przyczyna wielu przewlekłych chorób. Systematyczne spożywanie kalafiora, który jest źródłem przeciwutleniaczy i innych związków przeciwzapalnych może pomóc nam wyleczyć takie dolegliwości oraz zapobiec im w przyszłości.

Jedynie 200g tego warzywa zawiera tyle Witaminy C ile potrzebuje Twój organizm w ciągu dnia. Dzięki temu jest w stanie skutecznie walczyć ze stanami zapalnym i trzymać zdrową kondycję naszego organizmu.

3. Zdrowe serce oraz mózg

Stany zapalne mogą być odpowiedzialne za choroby serca czy udary mózgu. Dzięki temu bezpośrednio spożywania kalafiora wpływa na zdrowie naszego serca oraz mózgu. Dowiedziono również, że pomaga osobom chorym na Alzheimera czy Parkinsona. Obniża również ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

4. Bogactwo witamin i minerałów

Mówiliśmy już wcześniej, że jest bogatym źródłem Witaminy C. Oprócz tego znajdziemy w nim bogactwo innych witamin oraz minerałów.

  • prowitamina A
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • magnez
  • fosfor
  • witamina K

5. Dietetyczny posiłek

Kalafior jest również bardzo dietetyczny. Zawiera jedynie 22kcal na 100g. Sam kalafior może być posiłkiem, ale można go wykorzystać do stworzenia innych dietetycznych dań, które będą dla Was urozmaiceniem waszej diety. Oto kilka przepisów, na które warto zwrócić uwagę.

Zapiekanka z kalafiora z ryżem

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły