8 stycznia 2021

Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym

Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym to prosty przepis na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne – ryż, mięso i warzywa w jednym miejscu, a wszystko zapieczone z sosem beszamelowym z dodatkiem chrzanu.

Składniki

  • 200 g ryżu (biały, paraboliczny lub basmati)
  • około 400 ml bulionu do gotowania ryżu (można zastąpić wodą)
  • niewielkiej wielkości kalafior
  • pęczek natki pietruszki

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sos chrzanowy:

  • czubata łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • szklanka mleka
  • łyżka chrzanu tartego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa