Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Kuchnia Data publikacji: 25 lutego 2016

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • Kilka łyżek oleju
  • Średnia cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 większe ziemniaki
  • Szklanka gęstej śmietany
  • 15 dkg twardego żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatałowa
  • Sos pomidorowy sambal (użyłam Folwark)

Wykonanie:

Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju  delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.

W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.

Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.

W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.

Całość zapiekamy ok 40 min.

Podobne artykuły