Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie.
Składniki
Składniki na kotlety
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
1 całe jajko
1 łyżka przyprawy gyros
Sól
2 łyżki bułki tartej oraz do panierki
2 łyżki śmietany 12 %
Olej do smażenia
Składnik pozostałe
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 brokuł
4 ogórki kiszone
1 opakowanie makaronu świderki
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu pikantnego
15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, mieszając smażymy aż warzywa zmiękną.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.
Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.