6 kwietnia 2021

Zapiekanka poezja smaków

Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie.

Składniki

Składniki na kotlety

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej oraz do panierki
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Olej do smażenia

Składnik pozostałe

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, mieszając smażymy aż warzywa zmiękną.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.
  4. Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
  5. Zapiekamy 20 minut w 180 °
  6. Danie gotowe.
  7. Smacznego