24 listopada 2021

Zapiekanka bolońska – bez wcześniejszego gotowania makaronu

Zapiekanka bolońska z makaronem i mięsem mielonym to prosty przepis na obiad, który wymaga minimum pracy i przygotowań. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do piekarnika. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni. Jak dla mnie najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy makaron wchłonie cały płyn.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • cebula
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu (dałam z kurczaka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!