13 października 2021

Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim

Ile można jeść zwykłe gotowane ziemniaki, proponuje bardzo łatwy sposób na pyszne pieczone ziemniaki z tanim sosem tatarskim. Ziemniaki są wyjątkowo popularnym warzywem w Polsce. Królowały w kuchni już wiele lat temu, a i dzisiaj mają swoje szczególne miejsce. Oto przepis na przepyszne pieczone ziemniaki, wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

6 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 5 szt. ziemniaków
  • Sól
  • Przyprawa do ziemniaków

Składniki na sos tatarski                               

  • 1 szk. majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 grzybki marynowane
  • 1 cebula

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję w plasterki i układam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą oraz przyprawą do ziemniaków i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniki w 180 °
  2. W tym czasie, co pieką się ziemniaki, przygotowuję sos. Majonez przekładam do miski, dodaję musztardy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ogórek, obraną, drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone grzybki. Wszystko razem dokładnie mieszam.
  3. Ziemniaki po upieczeniu polewam sosem i podaję, jako dodatek do mięsa.
  4. Gotowe, smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!