Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych.
50 minut czas przygotowania 6 porcji
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 opakowanie mini marchewek
1 brokuł
1 papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
15 dag sera żółtego
Sól
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Pieprz
Mąka do panierki
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°
Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.
Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.
Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.
Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.