8 kwietnia 2021

Zapiekane polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych.

50 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mini marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Pieprz
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°
  3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.
  4. Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.
  5. Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.
  6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
  7. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
  8. Gotowe
  9. Smacznego