Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem to pomysł na apetyczny obiad w trochę innej formie. Oprócz tego dodamy też trochę pieczarek i kurczaka aby były bardziej treściwe. Farsz jest naprawdę pyszny, ja podaję je jeszcze z sosem czosnkowym. Po polaniu nim są jeszcze lepsze, ale to już zależy od Was. Nie wszyscy przecież muszą ten sos lubić. Przepis warto wypróbować bo jest trochę inny niż zwykle naleśniki jadamy. Nie na słodko, a w wersji wytrawnej.

Przepis na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem

Przepis ten co prawda zajmuje trochę czasu, ale wart jest przygotowania. Najpierw musimy nasmażyć naleśników, potem zrobić farsz i jeszcze na koniec je upiec. Nie ma co ukrywać, zajmuje to sporo czasu. Dlatego też danie to nie pojawia się u mnie na stole zbyt często, a jest raczej dodatkiem do imprez czy spotkań rodzinny. Są one bardzo sycące więc świetnie sprawdzają się w roli jednodaniowego obiadu dla całej rodziny. Z podanych proporcji wyjdzie kilkanaście dużych naleśników, więc nie powinno być problemu aby nawet najadło się nimi 6 osób. Mi dwa takie naleśniki w zupełności wystarczają aby się najeść. Panowie zazwyczaj zjadają po trzy, a dla dzieci jeden to już dużo.

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie fety
  • 800g mrożonego szpinaku w liściach
  • 400 g sera żółtego
  • 500g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Na naleśniki

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina wody gazowanej

Przygotowanie

Przygotowanie tego dania zaczynam od naleśników bo muszą przestygnąć aby łatwo je się zawijało. Musimy przygotować miskę, do której następnie wysypiemy wszystkie składniki na naleśniki. Należy je teraz zmiksować ciasto. Musi być dość płynne, ale również odpowiednio gęste. Można w tym celu zrobić test łyżki. Wkładamy łyżkę do ciasta na naleśniki i podnosimy. Ciasto musi z niej spłynąć, ale jednocześnie warstwa go powinna zostać na łyżce.

Naleśniki smażę zazwyczaj na naleśnikarce, ale jeśli będziecie robić to na patelni to wybrałbym trochę większą. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zarumieniania i odkładamy je na bok. W tym momencie zajmiemy się farszem więc nie będą nam potrzebne.

Farsz zaczynam od oczyszczenia pieczarek i pocięcia je w kawałki. Następnie oczyszczamy piersi z kurczaka i tnę je w kostkę. Pieczarki i mięso wrzucam na patelnię na rozgrzaną oliwę aby już się smażyło. Pieczarki puszczą też wodę więc musi ona odparować. W tym czasie kroję w kostkę cebulę i dodaję do reszty na patelnię. Gdy mięso i pieczarki już dochodzą dodaję mrożony szpinak i wyciskam do środka czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi dodaję ser feta i pół kostki startego sera żółtego. Jeszcze trochę smażymy na wolnym ogniu czasem mieszając aby wszystkie składniki się połączyły.

Farsz mamy gotowy, naleśniki też. Gdy oba półprodukty ostygną farsz kładę na naleśniki i zawijam je, a następnie układam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Gdy tak już leżą posypuję je od góry tartym serem żółtym i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Po tym czasie naleśniki są już gotowe. Jeśli podajecie je tak jak ja z sosem czosnkowym to radzę zrobić go wcześniej. Sos czosnkowy najlepszy jest gdy się przegryzie, dlatego warto aby chociaż godzinkę poleżał w lodówce.

Do przygotowania sosu czosnkowego używam trzech ząbków czosnku, dużego jogurtu naturalnego gęstego, 2 czubatych łyżek majonezu. Najpierw w misce mieszam sam majonez aby się rozgrzał. Wtedy jakoś łatwiej łączy się z jogurtem i dzięki temu nie powstają gródki po połączeniu tych dwóch składników. Następnie wyciskam do środka czosnek przez praskę i jeszcze raz mieszam. Wkładam sos pod przykryciem do lodówki aby się przegryzł. Wyjmuję przed samym podaniem.

Skomentuj

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem