15 kwietnia 2021

Zapiekana ryba z brokułem

Piątkowa zapiekanka, filety rybne zapiekane z brokułem, polane pysznym sosem beszamel, posypane parmezanem a co najważniejsze zero smażenia.

10 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg dowolnego fileta rybnego
  • Mąka pszennej do panierki
  • Sól
  • Kurkuma
  • Papryka ostra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos:

  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Składniki dodatkowe:

  • 5 dag sera parmezan
  • 2 brokuł

Sposób przygotowania ryby

  1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, papryką oraz kurkumą. Panierujemy w mące, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180° Po upieczeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na upieczonej rybie.
  3. Przygotowujemy sos, margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę mieszając, żeby nie powstały nam grudki, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
  4. Sos układamy na warzywie i posypujemy startym serem parmezanem.
  5. Zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.
  6. Gotowe
  7. Smacznego