Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką

Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką to świetny pomysł na obiad :)

Składniki

  • ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka – co kto lubi:))
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy – 400g
  • starty imbir świeży – ok.2cm
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • odrobina cukru trzcinowego (lub białego)
  • śmietanka 30% – 200ml
  • parmezan tarty – do oprószenia dania
  • natka pietruszki
  • ryż lub kasza – 2 x 100g
  • metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki),smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Odkładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kolejno obieramy warzywa, dokładnie myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora tniemy w pierścienie, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy na drobne kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Na patelni(najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy oliwę, wykładamy pokrojoną cebulę, pora i natkę pietruszki oraz startą marchew, i podsmażamy. Następnie  dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, cukier, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlewamy przecier, chwilę podduszamy. Pod koniec dodajemy 100ml śmietanki i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Jeżeli posiadamy patelnię z metalową rączka wykładamy na nią pocięte piersi z indyka, jeśli nie warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i kolejno wykładamy mięso. Całość oblewamy pozostałą częścią śmietanki  i oprószamy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.30minut. W międzyczasie gotujemy ryż lub kaszę.  Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub innym świeżymi ziołami i zajadamy. Smacznego! :)

Skomentuj

Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką