Zamawiasz wodę z cytryną w restauracjach? Zobacz dlaczego to zły pomysł!

Lifestyle Data publikacji: 13 października 2017

Często w restauracji zamawiasz wodę z cytryną aby posiłek był zdrowszy? To dobry pomysł, woda nie ma kalorii, a cytryna przyśpiesza metabolizm i ułatwia trawienie. Jednak jest minus, o którym musicie wiedzieć.

W 2007 roku przeprowadzono badania, które pokazują, że 2 z 3 napojów z cytryną badanych w restauracjach zawierały bakterie kałowe. Odkryto również łącznie 25 różnych i potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów, które znajdują się w napojach z cytryną jakie możemy zamówić w restauracji.

Jak komentuje doktor Mercoli, prawdopodobnie problemem jest niewystarczająca higiena osób przygotowujących napoje i niestosowanie rękawiczek ochronnych podczas kontaktu z produktami spożywczymi. Jednocześnie informuje, że układ odpornościowy zdrowego człowieka powinien bez większych problemów z takimi bakteriami się  uporać. Informuje również, że wiele sposobności do zarażenia się tymi bakteriami i wirusami pojawia się w samym naszym domu.

Dlatego od nas tylko zależy czy poprosimy o wodę z cytryną. Dlatego też powinniśmy zwracać uwagę na to jak przygotowywane są napoje, które nam podano. Jeśli oczywiście mamy taką możliwość i nie dzieje się to na zapleczu. W dobrych restauracjach jest to jednak zazwyczaj transparentne, a napoje przygotowywane są przy barze i każdy z gości może spojrzeć na proces ich przygotowania.

Źródło artykułu: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/03/08/beware-of-lemon-slices-in-your-restaurant-drinks.aspx

Podobne artykuły