Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej.

Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.

Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
  • 700 ml zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
Skomentuj

Zakwas na barszcz biały