7 grudnia 2018

Zakręcony makowiec

Drożdżowy makowiec przygotowany w nowej, intrygującej formie – zaskocz rodzinę w święta tym pysznym ciastem :)

Składniki

ciasto drożdżowe

  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru (niecała 1/4 szklanki)
  • 70 ml ciepłego mleka (około 1/3 szklanki)
  • 1 duże jajko – użyłam rozmiar L
  • 50 ml oleju (1/4 szklanki)
  • 250 g mąki (trochę ponad 1,5 szklanki)
  • skórka starta z jednej pomarańczy

masa makowa

  • 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
  • 3- 6 łyżek miodu – do smaku
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • około 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat migdałowy – kilka kropel
  • 4 jajka

lukier

  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka