8 stycznia 2021

Zakręcona drożdżówka z serem

Szybki sposób na pyszną drożdżówkę, która utrzymuje swoją świeżość przez cały tydzień.

Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia
Porcja na 2 blaszki 35 cm x 25 cm

Składniki

  • 1 ½ kg mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży świeżych
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 9 jajek
  • 1 ½ szk. cukru
  • 2 ½ szk. mleka

Dodatkowo:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • Żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °