Wylewasz wodę po gotowaniu ryżu? Nie rób tego! Ma ona bardzo wiele przydatnych zastosowań. Możesz ją użyć do uzdrowienia swojej skóry. Dzięki niej będziesz miała lśniące włosy. Przyczyni się również na wiele innych pozytywnych sposobów Twojemu zdrowiu :)
Woda ryżowa jest pełna witamin, soli mineralnych i jest często stosowana w drogich specyfikach pielęgnujących urodę, które kupujesz. To również dzięki temu, że ma działanie przeciwzapalne dla skóry. Znajdziemy w niej również inozytol, który może spowolnić proces starzenia się komórek. Najlepsze jest to, że jest bardzo cennym produktem ubocznym gotowania obiadu. Wystarczy na obiad zrobić sobie ryż i nie wylewać wody, a zamiast tego ją wypić, dzięki czemu zyskamy:
Jak pewnie się spodziewacie jej smak nie jest rewelacyjny. Nie szkodzi, ma być lekarstwem, a nie drinkiem :) Dzięki niej przyswoimy wiele witamin z grupy B, przeciwutleniaczy czy kwasu foliowego, który jest potrzebny kobietom w ciąży. Możemy też stosować ją miejscowo np. do mycia włosów, czyszczenia twarzy, oczyszczania wyprysków na skórze itd.
Jeśli jednak chcemy ją pić to warto sobie trochę poprawić jej smak dodając ją do napojów zamiast spożywać czystą. Możemy przygotować z niej napój dodając cytryny, imbiru, plasterków ogórka i trochę wody. Dzięki temu dodatkowo przyśpieszymy nasz metabolizm i zrzucimy parę zbędnych kilogramów :)