15 października 2020

Wykwintna babka z kurczakiem

Całe drugie danie w jednym naczyniu, to najlepsze rozwiązanie, dla osób które nie lubią gotować. Mięso z kurczaka, warzywa i zapach aromatycznego boczku, który unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się skusić na takie danie?

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • 14 pasków boczku wędzonego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą.
  2. Na dnie okrągłej tortownicy układamy boczek, tak żeby przykryć boki oraz dno.
  3. Na boczku układamy mięso, przykrywamy tylko dno.
  4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i układamy na mięsie. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
  5. Marchew obieramy ścieramy na tarce o dużych oczach i rozprowadzamy na ziemniakach.
  6. Paprykę obieramy z nasion, kroimy drobno i układamy na marchwi.
  7. Boczne paski boczku zawijamy do góry, przykrywając wierzch babki.
  8. Wstawiajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 °C pod przykryciem.
  9. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu układamy na upieczoną babkę.
  10. Wierch babki posypujemy startym na dużych oczach żółtym serem i jeszcze 5 minut zapiekamy.
  11. Babka gotowa.