Eksperci od żywności ostrzegają aby nie przechowywać ziemniaków w lodówce. Po prostu niektóre warzywa czy owoce do tego się nie nadają, a przechowywane dłużej w niskiej temperaturze mogą stać się toksyczne.
Do tej grupy produktów należą ziemniaki, które powinny być przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie powinna być nim lodówka. Ziemniak, który przechowywany jest w lodówce jest nie zdrowy. Wzrasta w nim poziom cukru, a następnie gdy są gotowane nastąpi wzrost akryloamidu, który może być toksyczny dla każdego kto go zje.
fot. pantrycooker.com
Akryloamid (akrylamid) to organicznyz wiązek chemiczny należący do grupy amidów czyli pochodnych kwasu akrylowego. Tworzy się w reakcji pomiędzy aminokwasami i cukrami redukującymi. Dlatego może wytwarzać się podczas gotowania ziemniaków wyjętych z lodówki. Powszechnie udowodniono, że może powodować wystąpienie nowotworów układu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy. Akryloamid jest neurotoksyną.