16 września 2020

Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami

Wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz – wyśmienite ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz owocami. Niebo w gębie!

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 400 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego lub 5 łyżeczek cukru waniliowego domowej roboty*
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5,5 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki kakao
  • parę łyżek bułki tartej do posypania blachy przed pieczeniem

* Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz na dole strony.

Uwaga: Spód ciasta możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wystygnięcia, a następnego dnia udekorować kremem i owocami czy innymi dodatkami.