25 listopada 2021

Wigilijny Sum

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg ryby Suma
  • 1 łyżka przyprawy do ryby
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 kg pieczarek
  • 4 szt. cebuli
  • 330 ml śmietany 30%
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie.
  3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
  4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
  5. Ryba gotowa.
  6. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!